Skip to content

Hvor ofte må du bytte batteri i røykvarsleren?

 

1. desember er røykvarslerens dag – dette er dagen for å minne oss på å bytte batterier i våre røykvarslere. 
Hvis det begynner å brenne hjemme hos deg handler det om minutter og sekunder for å redde liv. Derfor er det viktig med tidlig varsling, og det er det røykvarsleren er til for. Vi vet at røykvarsleren redder minst ti liv hvert år.

Hvor ofte må jeg bytte batteri i røykvarsleren?
Det er anbefalt å bytte batteri en gang i året. Du må selvfølgelig også bytte når røykvarsleren piper for å varsle om at den snart er tom for batteri.

Hvor mange røykvarslere bør du ha? 
Vi anbefaler en røykvarsler på hvert soverom. Spesielt barnerom er viktig, fordi barn sover ekstra tungt. De nyeste røykvarslerne har en stemme som sier “brann, brann”, i stedet for piping vi voksne er vant til å reagere på.

Det er også lurt å ha røykvarsler i nærheten av rom hvor du har vaskemaskin eller tørketrommel, kjøkken og ved rom hvor du bruker levende lys.

Den nye forskriften om brannforebygging krever minst en røykvarsler i hver etasje. Det skal være minst en varsler per 60 kvadratmeter i boligen, og det skal ikke være lengre enn tolv meter mellom røykvarslerne i et hus.

Hvor ofte må jeg teste røykvarsleren? 
Har du vært lenge borte er det lurt å gjøre det til en vane å sjekke røykvarsleren. Mens du har vært borte kan batteriet ha gått tomt, uten at du har hørt pipingen. For å sjekke holder du inne testknappen til det piper.

Det kan også være lurt å teste røykvarsleren med røyk fra en fyrstikk eller en testgass. Da får du sjekket om det reagerer på røyk, slik som den skal.

 

Kilde: Frende Forsikring

Back To Top