Skip to content

Slik unngå du lynskader

Varig-forsikring-mot-lyn

Hvert år koster lynskader flere millioner kroner. Slik unngår du lynskader på ting og hus.

Sommermånedene juni, juli og august gir ofte lynskader på hus. Altfor få tar grep før det smeller, og her er tipsene du bør følge dersom det lyner der du bor.

Slik unngår du lynskader

Når lynet slår ned er elektriske duppeditter som TV og PC ekstra utsatt. Heldigvis er det bare små, enkle grep som skal til for at tingene dine skal overleve når det smeller. Hvis du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet ditt er trikset rett og slett å trekke ut kontakter som står i støpsler i hjemmet eller på hytta. Lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. En lader som står i veggen kan altså bli ødelagt selv om mobilen din ikke står på lading.

– Derfor er det nyttig å trekke ut støpsler og bruk eksterne ladere eller mobildata når tordenværet er på sitt verste. Det er for sent når PCen har røket eller TVen sier takk for seg, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Tallene kommer frem i en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

Dette er de typiske lynskadene

Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Foruten nevnte PCer, TVer og mobiler på lading, ser vi mye god mat som går i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere.

Hus og bygninger kan også ta skade etter lynnedslag. Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands.

TIPS: Dette gjør du når det lyner

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
  Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten
  Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
  Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
 • Dropp paraply og fiskestang
  Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
 • Det er tryggere i bilen enn ute
  Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Ikke bad når det lyner
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

Forsikring og lynskader

Kilde: Frende Forsikring

Back To Top