Skip to content

Dugnadsviljen din kan ruinere deg

Å bli spurt om å sitte i et styre er en smigrende tillitserklæring. Men visste du at du påtar deg en betydelig økonomisk risiko ved å takke ja?

– Som styremedlem kan du bli stilt personlig ansvarlig for jobben styret gjør. Eller kanskje mest relevant – som styret unnlater å gjøre. Det spiller ingen rolle om du sitter for et stort selskap med  millionomsetning, kiosken på hjørnet eller borettslaget du bor i, sier salgsleder Eyvind Pettersson i Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal

Visste du at…?
Alle våre huseierforsikringer omfatter ansvar du kan havne i som huseier, inkludert styreansvar og rettshjelpsdekninger.

Er du i et borettslagstyre?

Styrearbeid kan være så mangt. Aksjeloven regulerer ansvaret hvis du sitter i styret i et aksjeselskap, mens det er borettslagsloven som regulerer for et styre i borettslag. For styret i et eierseksjonssameie baserer ansvaret seg på ulovfestet rett. Uansett er det snakk om et uaksomhetsansvar i alle tilfellene.

For eksempel hvis du sitter i styret i et borettslag som har et lekeområde. En av oppgavene til styret er å kartlegge hvilke skader som kan skje på lekeplassen og sørge for at området og lekeapparatene blir vedlikeholdt.

– Hvis styret ikke gjør jobben og noen skader seg på grunn av dette, kan styret bli holdt ansvarlig. Personskader er svært uheldig og kostnadene kan bli store, sier Pettersson.

Alt om huseierforsikring bolig

Troen på egen bedrift

Det samme gjelder for mange som sitter i et bedriftsstyre hvor selskapet går dårlig. Styret tror på bedring og velger å fortsette driften.

– Ofte driftes selskapet da videre på kreditors regning. Når styret så innser at det ikke går rundt likevel har kreditorene gjerne tapt store beløp. I slike situasjoner er det ikke uvanlig at kreditorene går etter styremedlemmene for å få dekket sine tap, sier Varig.

Det lureste sykkel-VM gjorde

Også du som påtar deg styrearbeid i idrettslag og arrangementer kan bli ansvarlig. Sykkel-VM i Bergen i ble dessverre et strålende eksempel på hvor galt det kan gå. Arrangementet ble en stor suksess, men det gikk også dundrende konkurs. Tapene til involverte aktører var i millionklassen.

– Her ble styret stilt ansvarlig for mange millioner kroner. Heldigvis hadde sykkel-VM kjøpt en styreforsikring som gjorde at styremedlemmene ikke ble holdt personlig ansvarlig.

Uten denne kunne folkefesten endt med personlig ruin for de som satt i styret. Å forsikre seg var noe av det lureste styret gjorde, sier Pettersson.

Ikke ta sjansen uten forsikring

Med styreansvarsforsikring kan dere få dekket både advokatkostnader og et eventuelt erstatningsansvar. Sjekk også at vilkårene gir god dekning i en konkurssituasjon.

– Med riktig forsikring har styremedlemmene en viss økonomisk trygghet hvis de blir saksøkt. Og risikoen for å bli personlig ansvarlig er betydelig lavere, sier Eyvind Petterson

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss ved å sende inn en forespørsel i skjemaet under.

 

Kilde: Frende Forsikring

Back To Top